Sve o šećernoj bolesti – znanjem do zdravlja

Održana završna konferencija projekta „Sve o šećernoj bolesti – znanjem do zdravlja“

Nastavni Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s Institutom perspektiva ekonomije Mediterana, dana  28. veljače 2021., održali su završnu konferenciju za medije projekta „Sve o šećernoj bolesti – znanjem do zdravlja“, razvijenog u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Europskog socijalnog fonda.

Tijekom konferencije predstavljene su provedene aktivnosti i ostvareni rezultati u okviru projekta. Naime, glavni cilj projekta bio je promicanje zdravih navika te podizanje znanja i svijesti djece, roditelja, nastavnika i odgajatelja o važnosti prevencije šećerne bolesti, a ukupna vrijednost projekta, čija je provedba započela u rujnu 2020., a završetak predviđen u ožujku 2022.,  iznosi 495.428,44 HRK (100 % bespovratna sredstva). Udio EU sufinanciranja iznosi 85 %, a nacionalnog 15 %.  

Na samom početku konferencije, sudionicima se obratila ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, doc. prim. dr. sc. Željka Karin, dr. med., pozdravljajući ih i izražavajući iskrenu dobrodošlicu. Naglasila je kako kronične nezarazne bolesti poput šećerne bolesti i sve opasnosti koje one predstavljaju za ljudsko zdravlje u ovim izazovnim okolnostima uzrokovanim COVID-19 pandemijom ne treba zanemariti, a upravo ovaj projekt i provedene aktivnosti doprinijele su podizanju znanja i svijesti o važnosti prevencije šećerne bolesti. Istaknula je, kako je važnost projekta prepoznao i Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije koji je pružao sustavnu podršku provedbe projekta, na čemu im je zahvalila.

Nakon uvodnog obraćanja, izjavi ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, pridružile su se i prof. dr. sc. Katarina Vukojević, dr. med., redovita profesorica i Prodekanica za znanost, poslijediplomske studije i međunarodnu suradnju Medicinskog fakulteta u Splitu te Branka Medvidović, dr. med. spec. epidemiologije Nastavnog zavoda te detaljno pojasnile provedene projektne aktivnosti u slabije razvijenim i udaljenim područjima Splitsko-dalmatinske županije. Provedene su edukativne radionice u 12 osnovnih škola i dječjih vrtića u Imotskom, Trilju, Hrvacama, Vrlici, Sućuraju i Supetru te su izrađene edukativno-informativne publikacije sa savjetima za zdravu prehranu, redovitu tjelovježbu i praćenje zdravstvenog stanja. Uz njih, istaknule su i kolege s dugogodišnjim iskustvom koji su također prezentirali teme vezane za prevenciju dijabetesa, a redom su stručnjaci s Medicinskog fakulteta u Splitu i Kliničkog bolničkog centra Split: izv. prof. dr. sc. Natalija Filipović, izv.  prof.  Snježana Mardešić, izv.  prof.  Ljubo Znaor, izv.  prof.  Sandra Kostić te Dora Bučan Nenadić, mag. nutr. Na održanim radionicama ukupno je sudjelovalo približno 380 učenika, nastavnika, roditelja i odgajatelja.

Na samom kraju konferencije, ravnateljica Zavoda doc. prim. dr. sc. Željka Karin, dr. med. posebnu zahvalu posvetila je školama u Imotskom, Trilju, Hrvacama, Vrlici, Sućuraju i Supetru, koje su sudjelovale u provedbi projekta u ovim izazovnim okolnostima, dodavši kako vjeruje da će rezultati projekta biti vidljivi i dugo nakon završetka projekta te će nastaviti i dalje promicati usvajanje zdravih navika djeci i mladima te voditi brigu o prevenciji šećerne bolesti.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj mrežne stranice isključiva je odgovornost Instituta perspektiva ekonomije Mediterana.

Izradu mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.